"Frequently asked questions!" Hieronder tref je de meest gestelde vragen.

Kan zon Herpes veroorzaken?

Herpes kan onder elke belasting optreden. Sterke zonnestraling is een veel voorkomende oorzaak. Vele skiƫers kunnen dit bevestigen. Met name in wintersportgebieden of in het voorjaar, bij de eerste zonnestraaltjes daalt de huidweerstand, om vervolgens door ons systeem weer omhoog gebracht te worden. De daling van die huidweerstand kan tot gevolg hebben dat de zogenaamde koortslip (Herpes) ontstaat. Herpes is doorgaans latent aanwezig in het lichaam indien je het eenmaal ooit hebt gehad.

Waarom worden littekens en zwangerschapsstriemen niet bruin?

Normaal gesproken worden littekens niet bruin, omdat ze uit bindweefsel bestaan, meestal geen pigmentopbouwende cellen bevatten en daardoor ook niet bruin kunnen worden.
Bij zwangerschapsstriemen gaat het om weefsel, waarin ook de pigmentcellen ontbreken.

Veroorzaken hormonen (de pil) bij het zonnen pigmentstoringen?

De inname van verschillende hormoonpreparaten veroorzaken een versterkte pigmentering - vooral in het gezicht en met name op de bovenlip. Waarom hormonen deze pigmentveranderingen veroorzaken, is (nog) niet bekend.

Word ik bruin in de schaduw?

Ja zeker! Niet alleen directe zonnestraling bruint, maar ook de secundaire straling in een directe omgeving. Zand en sneeuw reflecteren de zonnestraling bijvoorbeeld zeer sterk (tot 50%). Men wordt ook bruin onder een parasol op het strand.

 

<<

>>